Aurul – importanţa şi evoluţia sa

Cunoaştem cu toţii importanţa deosebită a aurului, acesta reprezentând unul dintre cele mai răspândite metale preţioase. Pentru mulţi dintre noi, aurul înseamnă bogăţie şi putere, însă cum s-a ajuns la astfel de considerente şi ce legătură este între aur şi masa monetară?
Încă din cele mai vechi timpuri, aurul a avut o semnificaţie specială. Aurul este unul dintre cele mai căutate metale preţioase fiind apreciat pentru culoarea şi strălucirea sa. De aceea este folosit ca podoabă din răstimpuri. Însă, dincolo de frumuseţea sa, aurul are şi anumite semnificaţii deosebite. Astfel, pentru hinduşi, aurul denotă bogăţia, dar este considerat şi un simbol al zeilor, întrucât, potrivit legendelor, zeii s-au născut din aur.

Pe timpuri, averea oricărui om era măsurată în aur. Tot în istorie, aurul era utilizat ca şi masă monetară până în secolul XX, când a fost înlocuit cu banii prin decret guvernamental. Puţini ştiu că, ţara noastră deţinea, şi poate încă mai deţine printre cele mai mari rezerve de aur din lume.

În prezent, acest metal preţios, este utilizat pentru bijuterii, însă poate ţine şi locul banilor lichizi, fiind cotat la o valoare deosebit de mare. Revenim, deci, la vechiul trend, potrivit căruia, bogatia se măsoară în aur. Mai mult decât atât, evoluţia incredibilă a preţului acestui metal determină investiţiile în aur.

Dacă în 1980, preţul unei uncii de aur era de 850 de dolari, în prezent, aurul s-a vândut şi cu 2.383 de dolari americani pe uncie. În tumultul crizei economice, însă, diverşi factori determină o evoluţie instabilă a preţului aurului. Aşadar, luna trecută, preţul aurului depăşea valoarea de 1.900 de dolari pe uncie, iar în scurt timp valoarea sa a scăzut brusc cu 5,5% ajungând la 1.770 dolari pe uncie.

Cu toate acestea, investitorii nu îşi fac probleme, mizând pe evoluţia crescătoare a preţului aurului. Specialiştii susţin, bazându-se pe evoluţia pieţei bursiere şi a celei imobiliare, că preţul aurului va ajunge şi la 3.000 de dolari. Potrivit spuselor acestora, cota maximă va fi atinsă în 2013.

This entry was posted in aur blog evolutia pretului aurului. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *