Contribuabilii scutiţi de la plata impozitului pe profit

Potrvit Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, 25 martie este data limită pentru declararea şi plata impozitului pe profit. În articolul de astăzi vom afla, însă, care sunt contribuabilii scutiţi de la plata acestui impozit, conform prevederilor din art.15 din Codul Fiscal.
Iată, aşadar, lista contribuabililor scutiţi de la plata  impozitului pe profit:
  • Microîntreprinderile – pentru că ele sunt supuse unui alt regim fiscal: datorează la bugetul de stat un impozit de 3% pe veniturile realizate. Pentru a îndeplini statutul de microîntreprindere, o firmă trebuie să îndeplinească o serie de condiţii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, şi anume: până la 9 salariaţi, iar veniturile să nu depăşească echivalentul în lei a 100.000 euro.
  • Instituţiile statului precum: trezoreria statului, instituţiile publice pentru fondurile publice, Banca Naţionala a României.
  • Fondurile de garantare şi compensare a depozitelor în sistemul bancar, a investitorilor şi a pensiilor private.
  • Fundaţiile române constituite ca urmare a unui legat, în conformitate cu OG nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii
  • Instituţiile de învăţământ particular acreditate sau autorizate potrivit Legii învăţământului nr. 84/1995  şi OUG nr. 174/2001 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea finanţării învăţământului superior.
  • Cultele religioase venituri obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, venituri obţinute din chirii şi alte venituri obţinute din activităţi economice.
  • Asociaţiile de proprietari sau locatari potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune.
  • Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale pentru veniturile obţinute din cotizaţiile şi taxele de înscrieri, contribuţii băneşti, donaţii, dividende şi dobânzi, resurse obţinute din fonduri publice etc.
This entry was posted in impozit pe profit blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *