De prin lume…

În ultimul timp, tot umblă vorba că ne aşteaptă o nouă criză mondială. Analiştii însă, ne liniştesc! Vor avea loc scumpiri, dar nici nu se pune problema de o criză. Dacă tot suntem la capitolul crize financiare, Spania încearcă se se redreseze din cea pe care a suferit-o. Soluţia ar putea veni din partea investitorilor. Şi Polonia vine cu veşti. Dacă sunt bune sau rele, rămâne să descoperiţi în articolul de mai jos. 
Vom începea cu o veste bună! Datorită conflictelor care au loc în ţările din Orientul Mijlociu, au apărut temeri legate de o nouă criză mondială. Din fericirea această criză nu va avea loc, analiştii aniticipând doar o scumpire a preţului petrolului. În momentul de faţă preţul aecstuia a urcat la peste 100 dolari pe baril şi din câte se pare se va menţine la acest preţ şi în 2013.
Companiile americane au strâns în jur de 940 miliarde de dolari, în urma crizei financiare mondiale. Aceste rezerve urmează să fie investite în următoarea perioadă, principalele obiective fiind achiziţiile şi recompensarea acţionarilor. În primul trimestru al acestui an, achiziţiile de companii din Statele Unite ale Americii au depăşit 256 miliarde de dolari. Standard&Poor `s 500 a aprobat răscumpărarea de active cu 38% mai mari ca anul trecut. De asemenea, peste 130 de companii americane listate la bursă se pregătesc de reuniuni ale acţionarilor, în lunile ce urmează. În ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile, AT&T a anunţat o tranzacţie care ar putea fi cea mai mare a acestui an. Grupul se pregăteşte să cumpere T-Mobile USA de la Deutsche Telekom pentru 39 de miliarde de dolari.
Vom continua tot cu informaţii din Statele Unite ale Americii. Legea reformei sistemului financiar din SUA, prevede ca băncile americane care au active a căror valoare depăşeşte 50 de miliarde de dolari să prezinte un plan de desfiinţare rapidă şi controlată, în cazul în care se vor confrunta cu asemenea probleme. Acest plan trebuie prezentat periodic Rezervei Federale – Fed, dar şi altor autorităţi de reglementare. Potrivit unei propuneri venite din partea Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC, această regelemntare trebuie aplicată şi companiilor financiare străine.
Ne mutăm în Spania. În urma crizei din sectorul financiar, urmată de prăbuşirea celui imobiliar, Spania încearcă treptat să-şi revină. Din câte se pare “problema” se ridică la 15 miliarde de euro, valoare estimată de Banca Centrală a Spaniei la casele de economii. Guvernul spaniol încearcă să-şi recâştige încrederea pieţelor în sistemul financiar, iar în acest scop a cerut creşterea rezervelor de capital. Mai multe fonduri americane de capital privat au evaluat aceste bănci, dar până acum investitorii nu au arătat nici un interes. Totuşi, investitori sunt. Fondurile de stat din Qatar şi cel din Abu Dhabi, ar dori să investească în aceste bănci. Şi Banca Centrală a Norvegiei este interesată de investiţii, dar moment nu a anunţat nicio sumă.
Vom încheia cu decizia Poloniei de a vinde 10% din cea mai mare bancă a sa – PKO BP. Toată această acţiune va avea loc până în luna septembrie, iar suma se ridică la o valoare de 5,4 miliarde de zloţi. PKO are o valoare totală de 54,86 miliarde de zloţi, aproximativ 13 miliarde de euro. De asemenea, Guvernul polonez a mai vândut şi acţiuni ale altor companii precum Tauron Polska Energia şi PZU. 
This entry was posted in criza, imobiliare, plan, vanzari. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *