Profesii pe cale de dispariție. Păreri pro şi contra

Odată cu dezvoltarea erei tehnologiei şi tendința tot mai mare de înlocuire a muncii clasice cu cea tehnologizată, o serie de profesii încep să îşi piardă din importanță. Articolul de azi îşi propune să prezinte câteva dintre profesiile care este posibil să dispară în scurt timp.

Pentru cei care acum îşi croiesc un drum în viața profesională, este important de stiut ce tipuri de meserii sunt căutate pe piața muncii. Site-ul Forbes, lider pe plan mondial în informații din domeniul financiar şi de afaceri, a realizat un studiu,potrivit caruia, în jur de 10 meserii tind să dispară încet de pe piața forței de muncă.

  • Astfel, unul dintre job-urile care pierd teren pe piața muncii îl reprezintă “agentul de turism” care nu mai este căutat din pricina faptului că, în prezent, totul poate fi găsit pe internet, fiecare dintre noi având posibilitatea de a-şi planifica concediile şi vacanțele după bunul plac. Cred că ar trebui să avem în vedere faptul că majoritatea oamenilor apelează la serviciile online în detrimentul agențiilor de turism din pricina tarifelor destul de mari percepute de acestea. Mai mult decât atât, pe plan național, s-au înregistrat nenumărate reclamații la adresa agențiilor de turism ce contestă seriozitatea cu care prestează serviciile.
  • Profesia de jurist este şi ea în pericol întrucât numărul acestora a scăzut cu 22% în ultima perioadă. Majoritatea firmelor aleg să îşi rezolve problemele legislative apelând la aplicațiile software. Din alt punct de vedere, Juristul NU poate fi niciodată înlocuit de un soft legislativ. Munca unui jurist nu constă numai în a selecta  şi prezenta conducerii noile acte normative, ci şi de a explica cum se aplică şi ce efecte au. Deasemenea situația este similară la persoanele care se ocupă de resurse umane. Un soft legislativ, te ajută să ştii ce modificări apar la un moment dat, dar nu şi cum se întocmesc anumite documente, cum se fac înştiințările etc.
  • Managerii de publicitate sunt înlocuiți şi ei cu publicitatea online care este la mare căutare.  În această privință, tind să contrazic afirmațiile site-ului Forbes având în vedere că publicitatea online este gândită şi realizată tocmai de aceşti manageri de publicitate, ceea ce înseamnă că fără aceştia publicitatea nu ar fi posibilă. Trucurile şi tehnicile de captare a atenției publicului sunt necesare în acest domeniu, deşi este vorba despre publicitate online.
  • De asemenea, dat fiind faptul că au fost create programe speciale pentru calcule salariale, specialiştii în resurse umane sunt şi ei înlocuiți de munca tehnologizată. Aş adăuga că, în ciuda faptului că au apărut diverse tipuri de programe software în domeniul resurselor umane, acestea nu înlocuiesc munca specialiştilor în domeniu, ci, eventual, o facilitează.
  • În egală măsură, analiştii de ştiri şi inginerii agricoli nu mai sunt la căutare tot pe fondul inovațiilor tehnologice, potrivit Forbes.  Criticile sunt mereu binevenite şi, de ce nu, constructive pentru a sesiza posibilele scăpaăi. Părerile sunt mereu împărțite, şi de aceea, expunerea mai multor argumente şi idei diferite de către analiştii de ştiri şi radio este benefică. Referitor la inginerii agricoli sau agronomi, aşa cum mai sunt numiți, aceştia sunt specializați în realizarea de producții agricole performante şi utilizarea profitabilă a pământului. Întocmirea proiectelor, a cercetărilor şi planurilor pentru a obtține produse agricole de calitate superioară nu poate fi realizată decât de către aceştia, poate cu ajutorul programelor software. Însa, nu pot fi înlocuiți de munca tehnologizată.
Deşi părerile sunt diverse în ceea ce priveşte piața forței de muncă, este important de ştiut în ce direcție este bine să ne îndreptăm pentru a nu da greş în plan profesional.



Sursa: www.money.ro www.forbes.com

This entry was posted in blog profesii controverse. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *